Wat heeft Windows 8 voor u in petto?

Microsoft werkt momenteel hard aan Windows 8, de opvolger van Windows 7. Onlangs is de Consumer Preview van Windows 8 uitgebracht. Deze testversie geeft een goed beeld van wat u kunt verwachten: u kunt er zelfs al mee aan de slag! De Zaak nam alvast de proef op de som en noteerde de opvallendste elementen.

Metro-omgeving
Onlosmakelijk verbonden met Windows 8 is de nieuwe Metro-omgeving. Dat is namelijk het eerste wat u ziet in het startscherm. Vanuit dit startscherm hebt u toegang tot uw apps (ofwel: programma's) en belangrijke informatie.

De Metro-omgeving bestaat uit verschillende tegels (tiles) die informatie vertegenwoordigen. Dat kan een statische app zijn, maar ook dynamische informatie, zoals aandelenkoersen of het weerbericht. U kunt net zoveel tegels toevoegen als u zelf wilt en er zelf een titel aan geven. U hoeft niet bang te zijn dat uw scherm op een gegeven ogenblik vol staat met tegels, omdat u kunt in- en uitzoomen!

Om de achterliggende app te openen, klikt u op een tegel. De grote vlakken maken meteen duidelijk dat de makers veel rekening hebben gehouden met 'touch'-bediening, met het oog op het gebruik ervan op tablets.

Aan de zijkanten van het scherm hebt u toegang tot Charms. Met de onderdelen van Charms krijgt u toegang tot standaardopties. Denk hierbij aan de zoekfunctie en de systeeminstellingen.

Met de Metro-omgeving trekt Microsoft  de ontwerplijn (look-&-feel) van andere producten, zoals de Windows Phone en Xbox, door naar computers en tablets. Dat betekent echter niet dat u afscheid moet nemen van het traditionele bureaublad. Dat zal ook nog steeds in Windows 8 aanwezig zijn.

Meereizende instellingen
De kans is groot dat u meerdere apparaten gebruikt of gaat gebruiken, zoals een laptop en een tablet. In Windows 8 is het mogelijk om uw persoonlijke instellingen met u te laten meereizen van apparaat naar apparaat.

Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het Microsoft-account. Dit persoonlijke account gebruikt u om zich aan te melden bij Windows 8, waarna uw persoonlijke instellingen worden gesynchroniseerd.

Gebruikt u dit account vervolgens weer op een ander apparaat (bijvoorbeeld een Windows 8-tablet), dan wordt uw eigen werkomgeving geladen. Dit betekent dat u op elk apparaat beschikt over dezelfde apps, bestanden en gebruikersinstellingen; dat geldt ook voor uw accounts bij social media als LinkedIn.
Systeemeisen
Waar in het verleden vaak een zwaardere computer nodig was om een nieuwe Windows-versie te installeren, hebben de makers bij Windows 8 voor een vriendelijker aanpak gekozen. Voor het gebruik van de Consumer Preview van Windows 8 kunt u gebruik maken van dezelfde hardware als Windows 7.
Hoewel Windows 8 uiteraard nog niet is afgerond, wordt niet verwacht dat deze systeemvereisten zullen veranderen in de definitieve versie. Sterker nog: vorig jaar maakte Microsoft tijdens een congres voor ontwikkelaars bekend dat de minimum systeemvereisten mogelijk nog lager zullen uitvallen dan de eisen die Windows 7 stelt.

 

Anti-veroudering
U kent het ongetwijfeld: uw ooit zo vlotte computer wordt na verloop van tijd steeds trager, totdat u besluit om het besturingssysteem en de programma's opnieuw te installeren en met een schone lei te beginnen.

In Windows 8 vinden we de nieuwe functie Push Button Reset. Hiermee kunt u Windows 8 met enkele klikken opnieuw installeren. U heeft hierbij twee keuzen: alle persoonlijke gegevens verwijderen en Windows 8 opnieuw installeren, of Windows 8 opnieuw installeren en vervolgens al uw gegevens terugzetten. In dat laatste geval worden ook eerder geïnstalleerde apps teruggezet.

Store
De populariteit van 'stores', waarin u apps kunt aanschaffen, is ook de makers van Windows 8 niet ontgaan. In de nieuwste Windows-versie vindt u dan ook een winkel waarmee u toegang hebt tot een groeiende collectie Windows-apps. Naar verwachting zal het aanbod de komende maanden flink worden uitgebreid: in de bekeken testversie treffen we slechts een aantal voorbeeldapps aan.

Voorlopige conclusie
De Consumer Preview van Windows 8 geeft een goede indruk van de richting die Microsoft met het besturingssysteem in wil slaan. De Metro-omgeving biedt een andere manier van navigeren en omgaan met uw computer.

Er zal een scheiding ontstaan tussen klassieke Windows-programma's in de vertrouwde desktopomgeving, en het gebruik van apps via de Metro-omgeving. De tijd moet uitwijzen in hoeverre het Microsoft lukt om de verschillende apparaten (zoals Windows Phone en de pc) naar elkaar toe te laten groeien voor één ervaring, maar de elementen die er nu liggen, zien er veelbelovend uit.
 
Zelf Windows 8 uitproberen
 
Wilt u zelf aan de slag met de testversie van Windows 8? Via http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows-8/download kunt u de testversie downloaden. Bij voorkeur installeert u Windows 8 op een aparte computer of harde schijf, en niet op uw primaire werkcomputer. Het besturingssysteem is immers nog niet afgerond en bevat nog kinderziekten.

Bron:De Zaak

Tags: Windows 8, Windows, microsoft, nieuw, touch, test, uitproberen, functies, demo, beta