Puzzelrit met fiscale regelingen

Bijtelling en belastingvrijstelling
Bij de keuze van een nieuwe zakenauto gaat het allang niet meer om prestaties, prestige en rijpret, maar vooral om bijtelling en belastingvrijstelling. Meer dan de helft van de zakelijke nieuwverkopen betreft nu al een model uit de 14- of 20-procentcategorie.

En de rest? Soms overheerst een overweging als prestige, maar heel veel andere zakelijke rijders betalen het volle pond uit puur praktische overwegingen. Bijvoorbeeld omdat er soms een caravan getrokken moet worden.

Dit kan ook: 2 leaseauto's
Maar waarom zou je het hele jaar in een relatief kostbare auto rondrijden vanwege bijzondere eisen die slechts drie weken per jaar spelen? Een auto huren kost waarschijnlijk minder geld, maar ook leasemaatschappijen hebben iets te bieden.

De oplossing is simpel: rij twéé leaseauto's. Kies voor dagelijks gebruik de auto die je het meest toelacht én die zowel het bedrijf als de privéportemonnee ontziet. Tijdens de zomer- of wintervakantie gaat die auto bij de leasemaatschappij achter de hekken om dubbele bijtelling te voorkomen. Dan komt er een grote vijfpersoons auto voor in de plaats, desgewenst met trekhaak of winterbanden. Zodoende betaal je de verfoeide maximale bijtelling alleen gedurende de paar weken dat je de auto daadwerkelijk nodig hebt.

Daar komen de milieu- en zakelijke voordelen (lagere btw-correctie voor het privégebruik) nog bij. Plus, helaas, een maandelijkse opslag op je leaseprijs (van € 80,- tot € 115,-). Maar onder de streep kan het voordeel netto oplopen tot een paar duizend euro per jaar.

Grote aanbieders zijn bijvoorbeeld LeasePlan (AutoExtraPlan) en sinds deze maand ook ING Car Lease (Vakantieauto). Zij melden dat de Belastingdienst de regeling heeft goedgekeurd. Voorwaarde is wel dat hij niet langer dan 30 dagen wordt toegepast.

Bij navraag kregen we van de Belastingdienst het advies om het voor de zekerheid toch even aan de lokale inspecteur voor te leggen. Kennelijk kent men de nieuwe constructie landelijk nog niet goed?

Maar goed, zelfs als je dubbel zou moeten betalen, kost het bijvoorbeeld voor een Opel Zafira hoogstens twee- à driehonderd euro. Creatief met leaseauto's omspringen, betekent altijd winst.
 
Lees verder op dezaak.nl