OnlineAccountants MKB Whitepaper Weggeefwoensdag: Inkoop of investering

Een investering reken je verspreid (meestal over vijf jaar) tot je kosten, dit noemen we afschrijven. Een kostenpost reken je tot de kosten van het jaar waarin je de factuur ontvangt. Een investering is een aankoop van een voorwerp dat je langere tijd in je bedrijf gebruikt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een computer, maar ook aan een website. 

Het factuurbedrag en de timing spelen ook een rol. Koop je in één keer zes bureaustoelen voor € 600,- dan is dit een investering. Koop je de ene week 3 stoelen voor € 300,- en een week later weer, dan wordt dit niet als investering gerekend. Even opletten dus.

Op investeringen kun je via de belasting (onder voorwaarden) een soort “subsidie” krijgen. Dit heet investeringsaftrek. Daarom is het belangrijk de investeringen van (andere) kosten te onderscheiden. 

Om voor de investeringsaftrek in aanmerking te komen moet je (in 2011) voor minimaal € 2.000,- geïnvesteerd hebben. Voor een auto en voor andere zaken die je ter beschikking stelt aan een persoon (bijvoorbeeld een fiets van de zaak) krijg je geen investeringsaftrek. Deze bedrijfsmiddelen vormen wel investeringen.

Het schema onderaan deze pagina helpt je te bepalen of iets een investering is of dat het kosten zijn. Producten die je verkoopt of die je “op” gebruikt zijn geen investeringen.