Nu niet wakker liggen van controle?

Controle; wat nu?
De fiscus haalt haar eigen doelstellingen niet langer als het aankomt op strafrechtelijke vervolging, beboeting en correcties van belastingvergrijpen. Het aantal boetes is in vijf jaar tijd namelijk met maar liefst 60% gedaald. Dat de staatsinkomsten uit boetes en correcties hard zijn achteruitgegaan, lijkt goed nieuws voor fiscale fraudeurs. Zo daalde het opgelegde boetebedrag van € 323 miljoen in 2005 naar ‘slechts’ € 96 miljoen in 2009. Het aan correcties opgelegde bedrag liep maar liefst met bijna 2/3e terug van € 1,2 miljard tot € 481 miljoen.

Pakkans
Toch schatten particulieren en bedrijven de pakkans bij fiscale fraude nog steeds als hoog in. Dat kan dus ook verklaren waarom de fiscus met enige regelmaat bij (vermeende) fiscale fraude de publiciteit zoekt. Jan des Bouvrie weet er alles van. Ook de jacht op zwartspaarders en de daarbij behaalde successen worden breed uitgemeten.

Wanneer nu wel ‘voorzichtigheid troef’?
In de praktijk speelt nu dat duizenden Nederlanders met zwart geld fiscaal tot inkeer zijn gekomen. Wat per 1 juli? En nog duizenden anderen denken erover, want per 1 juli 2010 gaat de boete voor de inkeerder verder omhoog. Wie zich nog beraadt over de vraag of hij of zij tot inkeer moet komen, moet daarbij goed op zijn tellen letten. Wilt u hierover met uw adviseur overleggen, dan kunt u na dit gesprek niet meer terug. Uw adviseur moet u namelijk aangeven en mag u dat niets eens vertellen! Ook wie contact opneemt met de fiscus (via inkeer@belastingdienst.nl of via 076 - 526 01 28) weet dat er geen weg terug meer is.